Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
36.84 KB
2008-05-08 14:06:24
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
798
4895
Rövid leírás | Teljes leírás (4.29 KB)

Csapi - Ki kicsoda Zala megyében 2000 385old

A részlet a következő könyvből származik:


Cím: Ki kicsoda Zala megyében?
Alcím: négyévkönyv
Közreműködő: Rikli Ferenc (1957) (szerk.) ; Halassy Gábor (1955) (szerk.)
Szerz. közl.: szerk. Rikli Frenc ; szerkbiz. Halassy Gábor [et al.]
Kiadás jelzés: 2000
Kiadás: Nagykanizsa : Ász-Presz : M-M Bt., [2000]
ETO jelzet: 929(439.121)"2000"(03) ; 06(439.121)"2000"(03) ; 908.439.121"2000"(03)
Szakjelzet: 920
Cutter: K 45
Nyelv: magyar
Oldalszám: 777, [3] p.
Megjegyzés: Lezárva: 2000. nov. 1. ; ISSN 1416-5864
UK azon.: 200101172




A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:


CSAPI


Csapi kissé "becsapós" - ha valaki nem tudja, pontosan hol keresse, anélkül autó-zik el szomszédságában, a 7-es főúton, hogy még csak nem is sejti, milyen bájos, hangulatos falucska búvik meg a lágy zalai dombok karéjában... Pedig ez a 168 lakosú község - amely a török időkben elpusztult, de újra felépült - érdemes arra, hogy megálljon és körülnézzen itt az utazó. Három kilométernyi belterületi úthálózata jó állapotban van. Szinte minden házban van vezetékes ivóvíz (Dél-Zalai Víz-, és Csatornamű Vállalat, Nagyka-nizsa) és 1999 végén bevezették a földgázt is (Kögáz Rt., Nagykanizsa). A telefon egyáltalán nem luxus, szinte minden második családban van.
A munkaképes korúak zöme a közeli Nagykani-zsára jár dolgozni.
A kicsiny település erejéből arra is telik, hogy általános iskolát és diákotthont tartson fönn (igaz-gató: Kiefer Károly), ami egyszersmind 16 helybé-linek is munkalkaimat jelent. Boródi Júlia, Göbölös Lajosné, Gerlinger Sándor, Gerlingerné Kalcher Andrea, Harmadás Lászlóné, Horváth Lászlóné, Kiss Zoltán, Pető Alexandra, Szabó Imréné, Szabó Lászlóné, Szili Terézia, Tamás Csilla, Tamás János, Tulézi Györgyné, Varga Antalné, Virág József.
Csapi különlegessége a XIX. század első felében épült vadászkastély, amelyet a felvidéki gróf Niczky család építtetett. Parkjában kellemes sétát lehet tenni. Maga az épület 1972 óta az általános iskolának és a diákotthonnak ad helyet. Az új kollégiumi szárny - a nyári főszezonban - kulturált szálláslehetőséget kínál az idelátogatóknak, akik aztán vonzó környezetben tölthetik idejüket a Csa-pi és Galambok közti völgyben csillogó tavaknál, akár "csak" pihenni, akár csónakázni, akár hor-gászni szeretnének.

Az elmúlt négy évben sokat fejlődött a falu: járda és csapadékvíz-csatorna készült, 3 tanteremmel bő-vült az iskola, 70 férőhellyel a diákotthon. Felújították a hegyi utakat és Zalaújlakkal közösen kiépítették a földgáz-vezetéket. A 2000-ik évben az iskola és a diákotthon tetőtér-beépítése, az intézmények belső gáz-szerelése, valamint az emlékpark kialakítása a legfontosabb. A távolabbi jövőre merész elképzelések szü-lettek, mindenekelőtt a zalaújlaki termálkutak hasznosítására, amit a szomszédos községgel közösen - kül-földi befektetőkre is számítva - szeretnének megvalósítani. Emellett, hogy több munkalehetőség legyen, Phare-támogatással oktatófarmot terveznek. Nagy reményeket fűznek a falusi turizmushoz is. A csapi önkormányzat tagja a falugazdász hálózatnak - amelynek működését anyagilag is támo-gatják (falugazda: Angyalosi Dánielné). Emellett tagja még a Nagykanizsa és a Környező Települések Terület-fejlesztési Társulásának, a Zalakaros Környéki Telepü-lések Területfejlesztési Társulásának, a Zala Megyei Te-lepülési Önkormányzatok Útkezelői Társulásának, és Nagyrécse-Nagybakónak-Kisrécse-Csapi-Zalaújlak Közoktatási Intézményi Társulási Tanácsának. Csapi polgármestere dr. Tóth László. A képviselő-testület tagjai: Borsodi Csaba, Büki Rudolf, ifj. Büki Ru-dolf, Kiss Zoltán és Szabó Imre. Mindannyian függetle-nek. A település jegyzője dr. Pető Barn...

Insert failed. Could not insert session data.